Alles wat je moet weten over lamelparket

14-09-2018

Wanneer je tegenwoordig een vloer moet kiezen, heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Lamelparket, of méérlagig parket is een optie. Lamelparket is een alternatief voor massief parket. Massieve vloeren werken onder invloed van warmte of vocht. Met lamelparket los je dit probleem grotendeels op.

Wat is lamelparket?
Massief parket bestaat uitsluitend uit één laag hout, terwijl lamelparket bestaat uit drie lagen: een toplaag welke bestaat uit hardhout, het nobel hout. Een middenlaag bestaande uit multiplex, en een onderlaag die opnieuw bestaat uit hardhout. Vaak kan je zelf nog bepalen uit welk houtsoort de toplaag moet bestaan en vaak kiezen mensen dan hier ook voor eik.

De voordelen van meerlagig parket.
Wanneer je kiest voor vloerverwarming ligt het gebruik van massief parket nogal gevoelig, terwijl bij lamelparket dit geen probleem is. Bij massief parket moet je rekening houden met een beperkte breedte en onderparket.

Bij lamelparket is dit helemaal niet nodig, omdat men bij lamelparket gebruikt maakt van een tussenlaag in multiplex. Hierdoor zal een vloer in lamelparket minder snel gaan werken bij de wisselende temperatuur veroorzaakt door de vloerverwarming.

Zo kan je dus meerlagig parket zwevend gaan leggen van muur tot muur én in combinatie met vloerverwarming.

De plaatsing van lamelparket is meestal gemakkelijker dan massief parket. Meerlagig parket kan zowel gelijmd als zwevend gelegd worden. Bij een zwevende plaatsing is een klikverbinding, zoals bij laminaat, de beste optie. Wanneer je opteert voor een meerlagig parket met tand en groefverbinding wordt deze meestal verlijmd. Wat nog een bijkomend voordeel geeft: lamelparket kan zowel door professionals als handige harry's geplaatst worden.

Een bijkomend extra voordeel is dat lamelparket in aankoop ook voordeliger is dan massief parket. De prijs van een massieve vloer kan sterk oplopen, en bovendien heeft het productieproces ervan een zekere impact op het milieu. Daarentegen is de productie van lamelparket ecologischer en budgetvriendelijker.

Wat zijn dan de nadelen van lamelparket?
Omdat lamelparket is opgebouwd uit drie verschillende lagen, zijn er dan ook drie lagen die kunnen gaan werken onder invloed van vocht en warmte.

Bovendien bestaan er verschillende soorten en bijgevolg is het soms niet evidente om de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende lamelparketten te onderscheiden. zo kan het zijn dat bij de budgetvriendelijkere versies er gebruikt wordt gemaakt van lijm van mindere kwaliteit, waardoor de toplaag naar verloop van tijd los kan komen. Daarnaast kunnen er ook scheuren en barsten ontstaan in de toplaag.

Daar scoort dan massief parket beter. massieve vloeren kunnen eenvoudiger hersteld worden door ze op te schuren en opnieuw te vernissen.