Het perfecte motief : cementtegels

14-08-2018

In stijlvolle oude huizen kom je ze nog vaak tegen. Cementtegels met kleurrijke patronen. Deze geotrische betegelde vloeren met zwierige florale motieven werden oorspronkelijk aangewend om de huizen van aristocraten op te sieren.

Historische tegels
In de late 19e eeuw is de kunst van cementtegels ontstaan in Europa. Deze tegels verfraaiden de vloeren van paleizen in Sint-Petersburg, Gaudi-huizen in Barcelona, inkomhallen in Parijs enz.

Vanaf ca.1871 veroverden cement- tegels de internationale markt. Dit was te danken aan de gunstige verhouding van prijs en kwaliteit.

Cementtegels werden voornamelijk gemaakt in fabrieken in België, Frankrijk, Nederland, Engeland en Duitsland. Door de kolonisatie is de eeuwenoude techniek van cementtegels maken over heel de wereld verspreid geraakt. In het begin van de jaren '20 waren cementtegelvloeren heel populair inde Verenigde Staten. Maar ook in Brazilië, Cuba en zelfs in Azië waren cementtegels heel hard in trek. Cementtegels kom je in België nog vaak tegen in oude herenhuizen uit de vorige eeuwwisseling.

Cementtegels bestaan uit zand, cement en water. Men bakt ze niet, ze harden gewoon uit waardoor ze poreuzer zijn dan keramische tegels.

Belangrijkste kenmerken van de cementtegels zijn hun kleurrijke patronen. Het cementmengsel wordt in mallen met gestilleerde patronen gegoten. Daarna wordt er een toplaag met kleurstoffen toegevoegd. De verscheidenheid aan patronen en kleuren zijn immens.

Het nadeel van de cementtegels is dat ze poreus zijn. De witte cementtegels worden al snel grauw. Zelfs indien je ze met een poriënvuller behandelt, zullen de cementtegels naar verloop van tijd vuil absorberen. Traditionele cementtegels vergen al sowieso veel onderhoud. Best is om ze wekelijks te dweilen en ze af en toe te behandelen met een vuiloplosser en impregneermiddel.

Het altrenatief: Keramische tegels met motieven
De laatste jaren hebben keramische tegels met deze typische tekeningen hun intrede in de markt gedaan.

De collecties aan keramische tegels met motieven welke wij je bij Carro Casa bieden zijn veelzijdig. De floreale tekeningen, randen en hoeken die er bestaan zijn divers. Op deze manier kan je onbeperkt aan aantal zeer aantrekkelijke en persoonlijke ontwerpen samenstellen.

Maar waar ligt dan het verschil? Keramische tegels worden in tegenstelling met de cementtegels wel gebakken en lijden daarom niet onder de porositeit. Ze hebben geen speciale behandeling nodig om schoon en proper te blijven. Bovendien kan je ze gebruiken in ruimtes die onderhevig zijn aan vuil zoals de keuken en de badkamer.

De motieven van de keramische cementtegels zien er fantastisch uit en kunnen zowel gebruikt worden in moderne als klassieke woonruimtes. Zelfs indien je gebruik maakt van vloerverwarming kunnen deze keramische alternatieven gebruikt worden.

Een bijkomend voordeel is dat ze perfect buiten kunnen gebruikt worden. Ze zijn bestand tegen vorst bij een juist aangebrachte terrasconstructie die afwateren kan. Zo kan je perfect een naadloze overgang creëren tussen binnen en buiten.

Keramische motieftegels zijn veel gemakkelijker te onderhouden dan de originele cementtegels. Het volstaat enkel om ze na plaatsing grondig te reinigen met een cementsluierverwijderaar. Daarna raden wij je aan om ze bij het wekelijks onderhoud grondig te kuisen met heet water en een ontvettend product zoals Fila cleaner.

Bij Carro Casa verdelen we tal van verschillende collecties van keramische cementtegels. Deze zijn een perfecte toevoeging aan een klassieke keuken of een stijlvolle badkamer.

In combinatie met een effen keramische tegel geven patroontegels een extra cachet aan je strakke, moderne woonkamer.