In welk patroon leg je je tegels?

07-02-2018

Wanneer je tegels kiest voor je badkamer- of keukenvloer moet je niet enkel rekening houden met esthetiek. Het patroon waarin je je keramische vloeren legt is ook bepalend voor de uitstraling ervan. Een legpatroon heeft namelijk een vergrotend of verkleinend effect. Dit laat je toe om te spelen met optische illusies in je interieur. Carro Casa zet de verschillende patronen op een rij. Aan jou om er eentje uit te kiezen!

De grootte van de tegel is belangrijk
De afmeting van je keramische tegel is best afhankelijk van de oppervlakte van de te betegelen ruimte. Zo gaan grote tegels in een kleine badkamer een ruimer gevoel opwekken, en kun je die grote vloertegels perfect mooi laten contrasteren met kleine mozaïektegels aan de wand in de douche of achter de wastafel.

Leef je in een grote landelijke woning waarin de grote keuken een centrale rol speelt? Dan kunnen kleine keramische vloertegels voor gezelligheid zorgen.

Welk patroon gebruik je?
Wanneer je je keramische vloeren gekozen hebt is het tijd om te overwegen in welk patroon je ze wilt vloeren. We sommen enkele mogelijkheden op een rijtje.
Standaardpatroon

 • Standaardpatroon
  Standaardpatroon is het makkelijkste en meest eenvoudige legpatroon. Je plaatst alle keramische tegels naast elkaar. Voor wie houdt van eenvoud: rechttoe, rechtaan.
 • Diagonaal patroon
  Het diagonaal, of 45° patroon wijkt net genoeg af van het standaardpatroon om op te vallen. Groot voordeel van dit diagonaal patroon is dat de diagonaal gelegde vloertegels een vergrotend effect hebben. Ideaal om je kleine keuken of badkamer ruimer te doen lijken.
 • Halfsteenverband
  Halfsteenverband is een ideaal legpatroon voor langwerpige tegels. Halfsteenverband zie je ook dan vaak terugkomen bij een houten plankenvloer. Het wordt ook wel metselverband genoemd, omdat de keramische tegels net als bakstenen geschrankt worden.Hierdoor loopt maar één voeg in dezelfde richting. Binnen het halfsteenverband heb je dan nog de keuze om te tegels te schranken in een verhouding 1/2, 1/3 of 1/4.
 • Wildverband
  Heb je liever een willekeur? Dan kan je zeker en vast terecht bij een wildverband. Zoals de naam al laat vermoeden, is dit allesbehalve een geordend legpatroon. Er worden keramische tegels in verschillende formaten gebruikt. Kleine, grote, langwerpige of vierkante tegels lopen naadloos in elkaar over. Weet wel dat dit legpatroon vooraf enig denkwerk vergt.
 • Romeins verband
  Vind je wildverband iets te willekeurig maar hou je wel van verschillende fomaten samen gecombineerd. Dan is Romeins verband precies wat je zoekt. Bij een Romeins legverband gaan we werken met verschillende formaten, bijvoorbeeld 50 x 50, 25 x 50 en 25 x 25. Deze worden in een vaste puzzel gelegd. Deze puzzel wordt telkens opnieuw herhaald waardoor je een gevariëerd, maar toch geordend resultaat verkrijgt.

Simulatie
Ben je er nog niet volledig uit welk legpatroon je zou willen gebruiken? Geen probleem, bij Carro Casa kan je met het 3D simulatiesysteem perfect je ruimte gaan nabootsen. Nadat je je keuze in keramische tegels gemaakt heb, bieden wij je de mogelijkheid om je alle mogelijke legpatronen te simuleren in 3D. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld over wat past en niet past.