Keramische tegels houtlook

11-01-2018

Woon e in een klassieke, authentieke woning? Leef je landelijk in een pastoriewoning? Dan is de kans groot dat je voorkeur uitgaat naar massief parket als vloerbekleding. Massief parket heeft een warme touch, maar op gebied van slijtvastheid en onderhoudsgemak moet je dan wel toegevingen doen. Bovendien heeft massief parket zijn prijskaartje.

Er bestaan wel een tal van alternatieven voor massief parket, zoals half massief parket, laminaat of vinyl. Maar heb je al eens aan keramische tegels, imitatie parket gedacht?
In vergelijking met parket zijn ze niet alleen duurzamer, op esthetisch vlak moet ze tegenwoordig niet meer onder te doen voor parket.

Hout, een interieurklassieker
Hout is en blijft een kwetsbare materie. Het is vochtgevoelig, niet bepaald krasbestendig en vraagt om een grondig onderhoud. Een parketvloer moet je bovendien regelmatig onderhouden met speciale producten op maat van je parketvloer en de afwerking. Ondanks die nadelen kiezen veel mensen er toch voor om hout in hun interieur te verwerken. Hout heeft een unieke en warme uitstraling, die veel interieurs naar een hoger niveau tilt. Hout heeft stijl.

Keramische tegels met een reliëf bovenoppervlak.
Keramische houtimitaties zijn de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. Deze tegels met houtlook hebben het grote voordeel onderhoudsvriendelijk te zijn. Dankzij de digitale print op de tegels slaagt men er in om een zo nauwkeurig mogelijke imitatie aan te bieden. Wanneer je de juiste voegkleur kiest, lijkt het alsof er een echte parketvloer werd aangelegd.

Deze keramische tegels zijn voorzien van structuur en design van een bepaalde houtsoort, maar worden op dezelfde manier geproduceerd als andere keramische tegels. Wie aan keramiek denkt, denkt meteen aan een glad bovenoppervlak, maar keramisch parket beschikt vandaag oven een bovenoppervlak in reliëf, net als massief parket. Het verschil valt met het blote oog bijna niet meer te onderscheiden. Zelfs de typische nerfstructuur vind je terug in keramisch parket.

Je kan zo genieten van de warme, natuurlijke uitstraling van een houten vloer, zonder dat er gevreesd moet worden voor onderhoudsproblemen. Keramische tegels met houtlook zijn namelijk slijt-en krasvast. Impregneren, schuren, lakken of waxen is niet nodig: een eenvoudig met water en onderhoudsreiniger volstaat. Bovendien verkleuren deze houtimitaties niet en is er bij een eventuele reparatie of verbouwing bijna geen verschil tussen de oude en nieuwe vloer.

Eén vloer, verschillende tegelformaten
Keramische vloertegels met houtlook bestaan in verschillende formaten. De eerste collecties bestonden uit kleine formaten, gaande van 15 x 60 to 20 x 80 cm. Maar tegenwoordig vind je zelfs een groot assortiment aan formaten gaande van 20 x 120cm tot zelfs 40 x 200 cm.

Deze verschillende formaten kunnen overigens perfect gecombineerd worden in één en dezelfde vloeroppervlak. Het samenspel tussen deze verschillende formaten zorgt voor een speels look-and-feel effect.

Verschillende plaatsingsmogelijkheden
Wanneer je van plan bent om keramisch parket te gaan gebruiken in je interieur, moet je ondergrond aan een van de twee volgende eigenschappen voldoen: ofwel plaats je de tegels op een chape, ofwel plaats je deze tegel-op-tegel. Ook de manier van plaatsen kan variëren. Zo kan je kiezen voor een wildverband, maar een één derde legverband is eveneens mogelijk.

Bij Carro Casa raden wij je aan om steeds gebruik te maken van onze speciale 'leveling system'. Dit systeem van schroefbare tegelkruisjes zorgt ervoor dat je de grote keramische tegels steeds op hetzelfde niveau kan verlijmen.
Hierdoor vermijd je dat de keramische tegels welke in een wildverband geplaatst worden niet op dezelfde hoogte verlijmd worden.

De voordelen van keramisch parket
Wanneer je de nadelen van echt hout wil omzeilen door gebruik te maken van keramische tegels houtlook, krijg je er automatsich de voordelen van keramisch parket erbij.
We leggen ze nog een keerte op een rij:

  1. Keramische tegels worden industriëel geproduceerd, waardoor je dus voor schaarste niet hoeft te vrezen.
  2. Het is stevig en duurzaam. Keramisch parket gaat jaren lang mee.
  3. Het is krasbestendig en niet gevoelig voor vocht.
  4. Het is makkelijk te onderhouden, omdat het geen poreus materiaal is.
  5. Het is dankzij nieuwe technologieën zoals inkjet printing niet meer te onderscheiden van echt parket.
  6. Tegenwoordig bestaan er eveneens keramische tegels houtlook voor buiten zodat je perfect je tegel van binnen kunt verlangen naar je terras om zo een mooi groot oppervlakte te creëren.