Laminaat vloeren

06-07-2018

Een vloer in laminaat wordt de laatste jaren vaker geplaatst dan massieve plankenvloeren. Niet onterecht want naast een scherpere prijs en snellere plaatsing bieden laminaatvloeren nog heel wat extra voordelen. Zo kunnen ze ook gebruikt worden in vochtige ruimtes en zijn ze verkrijgbaar in meer dan 100 variaties.

Laminaat biedt een degelijk en duurzaam vloeroppervlak dat zich ideaal leent voor ruimtes die veelvuldig gebruikt worden. De toplaag is afgewerkt in een kunststoflaag die vlekbestendig is. De afwerkingslaag beschermt ook tegen krassen en inkepingen. Slijtage komt bij kwalitatieve laminaatvloeren zelden voor. Vaak verkrijg je op de aankoop van laminaatvloeren dan ook een lange garantieperiode ( tot 25 jaar).

Kleurvast en vochtbestendig.
Terwijl houten vloeren soms verbleken na veelvuldige blootstelling aan de zon, kennen laminaatvloeren dit probleem niet. Laminaat is ook veel vocht bestendiger dan houten vloeren. Bepaalde types laminaatvloeren kunnen ook geplaatst worden in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals de badkamer of keuken. De naden tussen de planken kunnen ingelijmd worden zodat vocht minder snel kan doorsijpelen.

Grote variatie aan kleuren.
Laminaat is verkrijgbaar in alle stijlen en kleuren. De keuze is enorm uitgebreid. Je vindt daarom bijna zeker altijd een laminaatvloer die perfect past in het concept van jouw woning. Elke houtsoort kan perfect nagebootst worden waardoor je ook de look van zeldzame en dure houtsoorten zoals kerselaar, afromosia of teak kan verkrijgen

Plaatsing en werking.
Een ander groot voordeel is dat iedereen zijn laminaatvloer zelf kan plaatsen zonder enig probleem. Studies wijzen uit dat bijna 90% van alle mensen die een laminaatvloer kochten, de vloer ook zelf hebben geplaatst.

De populairste laminaatsoorten op de markt kunnen worden geplaatst met behulp van lijmloze kliksystemen waarmee je de verschillende platen op een snelle manier aan elkaar vastklikt. En mocht je enkele jaren later verhuizen, kun je de laminaatvloer probleemloos los klikken en meenemen.

Omdat laminaatvloeren zwevende vloersystemen zijn, kun je ze zowel bovenop een bestaande vloer, een ondervloer of zelfs rechtstreeks op het beton plaatsen. Door de zogenaamde zweeffunctie kan deze vloer zich beter aanpassen aan de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Laminaatvloeren werken ook minder dan plankenvloeren waardoor schotelvorming uitgesloten is bij een correcte plaatsing.

Onderhoud en hygiëne
Qua onderhoud hoef je deze vloer enkel regelmatig te stofzuigen of schoon te maken met een vochtige doek. Mochten er na verloop van tijd toch kleine krasjes komen in de vloer, kun je deze met een speciale stick opvullen. Een laatste, maar niet onbelangrijk, voordeel gaat over jouw gezondheid.

Terwijl tapijten bijvoorbeeld vrij veel stof en huisstofmijt bevatten, kun je de laminaatvloer zeer gemakkelijk stofvrij houden. Zeker voor mensen met een stofallergie biedt dit een gezondere en aangenamere leefomgeving.

Nadelen van laminaatvloeren
Hoewel laminaat bijna dezelfde look heeft als parket, zijn er toch wat verschillen. Zo voelen laminaatvloeren iets harder en minder warm aan dan parketvloeren. Parketvloeren absorberen ook meer geluid waardoor ze een groter geluidsisolerend effect hebben. In tegenstelling tot bij parket kunnen beschadigingen ook minder goed weggewerkt worden. Het is daarom aangewezen enkele planken op reserve te houden voor mochten er ooit beschadigingen optreden.
soorten laminaatvloeren.

Soorten laminaatvloeren
Vooreerst is er een onderscheid tussen hogedruk laminaat (HPL) en lagedruk laminaat (DPL). Bij HPL is de bovenlaag van de vloer versterkt, wat ze beter bestand maakt tegen vallende objecten.

Bij DPL is de bovenlaag dunner, wat de levensduur van de vloer iets korter maakt. Voor druk belopen kamers zoals de hal en de woonkamer kies je best voor HPL laminaatvloeren. In minder druk belopen kamers zoals de slaapkamers kan je goedkopere DPL laminaatvloeren plaatsen.

Daarnaast is er het onderscheid tussen kliklaminaat en traditioneel laminaat. Het kliklaminaat is zeer populair bij de doe-het-zelvers en is één van de voornaamste redenen waarom mensen kiezen voor laminaat. Aan de hand van tanden en groeven kunnen de verschillende platen aan elkaar worden gehecht. Zo gaat het werk zeer snel vooruit.

Traditioneel laminaat werkt eveneens volgens het tand- en groefsysteem maar hier wordt er, in de naad tussen de planken, nog over de volledige lengte lijm aangebracht. Het spreekt voor zich dat dit iets meer tijd in beslag neemt dan het plaatsen van kliklaminaat. Tegenwoordig werkt bijna elke fabrikant van laminaatvloeren met een kliksysteem.