Waarop moet je letten bij de aankoop van natuursteen

18-05-2018

Mensen kiezen vaak voor natuursteen als het gaat over vloer-en wandtegels in hun interieur. Het aanbod in natuurteen is dan ook heel divers. Je kan kiezen uit blauwe hardsteen, graniet, kalksteen tot leisteen.

Toch hou je best rekening met een paar aspecten bij de keuze van je natuursteen. Wat zijn de verschillen? Het gebruik van natuursteen, de prijs en het onderhoud spelen een bepalende rol in je definitieve keuze.

Waarom kiezen voor natuursteen?
Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende steensoorten. Het is geen steensoort op zich. Elke natuursteen heeft zijn eigen authenticiteit en degelijkheid.

Natuursteen gaat ook jarenlang mee, het is een robuust product. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de toepassingen van natuursteen zeer divers zijn. Zo kan je natuursteen zowel binnen als buiten gebruiken. Het aanbod in natuursteen is dan ook zeer divers en elke steen wordt gekenmerkt door zijn uniek uitzicht, samenstelling en afwerking. Het is dus van zeer groot belang dat je je op voorhand goed informeert over de mogelijkheden en toepassingen van de verschillende soorten natuursteen.

Zoveel natuursteen, zoveel toepassingen
Allereerst is de plaats waar je je natuursteen wil gaan leggen belangrijk. Ga je de natuursteen binnen of buiten gebruiken? Indien deze voor binnen is, ga je deze dan gebruiken in de keuken, de woonkamer, het wc of zelfs de badkamer?

De slijtage van het product en de zuurgevoeligheid spelen een rol, welke onderhoudsproducten ga je gebruiken? Zo zie je maar dat de plaats in je woning om verschillende eigenschappen van de natuursteen vraagt. Naast vloerbekleding in je woning, kan je natuursteen perfect gebruiken als muurbekleding.

De keuze van de natuursteen en zijn afwerking moet worden afgestemd op het beoogde gebruik ervan. De afwerking beïnvloedt in grote mate het uiteindelijke uitzicht van de steen. De kleur, de effenheid en weerspiegeling van het oppervlak verschillen sterk naargelang de afwerking.

Wanneer de je natuursteen gaat polijsten, creëer je een glanzend en glad oppervlak, terwijl bij vlamming het oppervlak ruwer wordt. Gepolijste stenen worden door hun unieke karakteristieken voornamelijk binnen gebruikt en gevlamde natuurstenen kennen voornamelijk toepassingen buitenshuis. Denk maar aan de gepolijste tabletten in de keuken of de graniet rondom zwembaden.

Het onderhoud van je natuursteen.
Bij natuursteen zijn er enkele aandachtspunten. Vermijd aggressieve producten, want deze kunnen schadelijk zijn voor het oppervlak. Gezoet en gepolijste hardsteen vloeren zijn delicater en dus gevoeliger aan slijt, krasvorming en vlekken bij intensief gebruik.