Zelliges : Marokkaanse tegels, een zuiderse toets

06-07-2018

Zelliges zijn handgemaakte tegeltjes die oorspronkelijk in Arabische badhuizen en gebedshuizen werden gebruikt. Ze hebben een unieke uitstraling en lenen zich goed om gebruikt te worden in de keuken, badkamer of wc. Met Zelliges geef je een ruimte een warme en
authentieke look.

Zelliges brengen de authentieke zuiderse sfeer van de Magreb in uw interieur. Ze werden oorspronkelijk alleen vervaardigd met aarde uit de Marokkaanse stad Fez.

Zelliges, ook wel Marokkaanse wandtegels genoemd, zijn handgemaakte geglazuurde tegels van een lichte, meestal witte kleisoort.

Ze hebben een onregelmatig oppervlak en zijn doorgaans voorzien van een semi transparante glazuurlaag. Doordat de tegels met de hand zijn gemaakt, krijgen ze een uniek karakter. Met zelliges kun je niet alleen wanden decoreren maar ook vloeren of meubels.

Tijdens het productieproces wordt de klei met de hand vormgegeven, voorzien van een laagje email en gebakken in een traditionele houtoven. Dit zorgt voor de typische, genuanceerde kleur omdat de temperatuur in de oven niet overal gelijk is. Nadien wordt elk tegeltje handmatig in de gewenste vorm gekapt.

In moderne badkamers zullen witte en grijze zelliges of zelliges in natuurlijke kleur erg goed tot hun recht komen. In landelijke badkamers zijn rustieke kleuren dan weer aan aanrader, terwijl pastelkleuren ideaal zijn voor retrobadkamers. Bovendien zijn zelliges ook in fellere kleuren verkrijgbaar, zodat je perfect met kleuraccenten kan werken.

De plaatsing van Zelliges
Zelliges plaatsen vergt meer aandacht dan de klassieke wandtegels. Door de kleurnuances is het belangrijk om steeds een paar tegels uit verschillende dozen te mengen bij plaatsing.

Ondanks het feit dat zelliges vaak zonder voeg geplaatst worden, raden wij dit ten stelligste af. Een voeg zorgt ervoor dat de spanningen worden opgevangen en voorkomt het barstten van de tegels.

Daarnaast is het belangrijk dat je de zelliges plaatst op een stevige, dragende muur. Deze muur moet proper, droog en vlak zijn. Bovendien is een behandeling van Fila hydrorep wenselijk om het onderhoud van de zelliges te vergemakkelijken.