Badkamertegels: welk type kiezen ?

09-01-2018

Badkamertegels zijn ideaal om jouw badkamer een elegante toets te geven. Ze zijn slijtvast, krasvrij. Bovendien is het aanbod zeer uitgebreid en de combinatiemogelijkheden zijn in feite eindeloos. Zo heb je de keuze tussen faïencetegels, natuursteen, mozaïektegels, marmerlook, houtlook, ...

Faïencetegels
Deze wandtegels zijn vooral bekend van de traditionele witte badkamertegels. Ze zijn voorzien van een emaillaag. Maar naast de traditionele witte kleur, heeft men nog een waaier aan andere kleuren en motieven.

Deze tegels zijn, in tegenstelling tot keramische tegels of natuursteen, enkel geschikt voor op de muur. In de meeste gevallen bestaat er ook een bijhorende vloertegel welke mee geassocieerd kan worden. Omdat er een verschillende productieproces tussen beide is, kunnen er merkbare kleurverschillen tussen vloer- en wandtegel optreden.

Keramische tegels
Een keramische tegel is steviger dan een faïencetegel en kan vrijwel overal gebruikt worden. Het voordeel is dat ze tegenwoordig heel veel natuurlijke producten nabootsen zoals diverse houtsoorten of natuursteeneffecten. Maar denk ook maar aan metaal en stof.

Daarnaast kunnen ze eveneens op de vloer als op de muur toegepast worden en kan je zo een eenheid creëren in de badkamer. Vaak bekleedt men een accentwand in de badkamer met dezelfde tegel welke voor de vloer voorzien is. Door dezelfde keramische tegel te gebruiken, voorkom je een te grote kleurverschil en teveel verschillende materialen in je badkamer. Wat leidt tot een veel rustiger geheel.

Mozaïektegels
Mozaïek kan zowel voor de vloer- als de wand gebruikt worden en zijn een alternatief voor de traditionele formaten. Hun aanbod is zeer ruim en gevarieerd en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met grotere tegels als sierstrips op de muur of als accentmuur.

Ook voor inloopdouches zijn mozaïektegels de ideale vloerbekleding omwille van hun hogere slipvastheid.

Natuursteen
Natuursteen staat bekend omwille van zijn tijdloos karakter en unieke sfeer. Hou wel rekening dat natuursteen, al naargelang de soort, een zekere poreusheid heeft en dus een specifiek onderhoud vereist.

Voor toepassingen in de badkamer raden wij je steeds aan om een poriënvuller te gebruiken, om het dagelijks onderhoud te vergemakkelijken.

Gebruik ook steeds aangepaste onderhoudsproducten en vermijd agressieve anti-kalkmiddelen.