Belgische blauwe hardsteen: een tijdloze klassieker

09-03-2018

Een van de klassiekers onder de natuurstenen is van bij ons en daar mogen we gerust fier over zijn: de Belgische blauwe hardsteen, of arduin. Deze wordt ontgonnen in Henegouwen en de Ardennen. Typisch voor deze natuursteen is zijn hardheid in combinatie met elegantie. Een magnifieke natuursteen.

Belgische hardsteen wordt ook wel eens blauwe steen of arduin genoemd. Het is een soort kalksteen. Wat deze blauwe hardsteen typeert zijn de vele resten crinoïden in de steen. Dit zijn kleine diertjes die vroeger op de zeebodem leefden. Wanneer deze stierven, bleven hun kalkskeletjes achter op de bodem en samen met calcietafzettingen vormde zich zo een blauwe hardsteenlaag.

Dankzij dit proces waarmee dit afzettingsgesteente tot stand gekomen is, is blauwe hardsteen heel hard. Blauwe hardsteen heeft een hoge dichtheid en daarom wordt arduin wel eens vergeleken met graniet.

Blauwe hardsteen is wereldbekend om zijn typische harde vloerbekleding. Deze blauwe steen werd honderden jaren lang ontgonnen in de steengroeves in de Condroz en de Ardennen. Tegenwoordig komt het merendeel van de blauwe steen uit Henegouwen.

Belgische hardsteen of arduin kan je herkennen aan zijn typische blauwgrijze kleur. Je houdt ervan of je bent er absoluut tegen. Feit is wel dat dankzij een lange traditie en een uitvoerige kennis van zaagbewerkingen, de blauwe steen vandaag nog steeds een populaire keuze blijkt voor elegantie, duurzaamheid en comfort in je interieur.

Fossielfragmenten in de arduin.
Typisch voor arduintegels is dat ze fossielfragmentjes bevatten. Dit is voor de meeste kalksteensoorten zo. Dat maakt van jouw arduintegel een uniek product, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Kalksteen vraagt om regelmatig onderhoud. Let op met water. water kan bij de mineralen in die fossielfragmenten een chemische reactie veroorzaken.

Toepassingen met blauwe steen.
De klassieke toepassing die elke Belg kent is de klassieke drempel, of beter bekend als dorpel. Maar met arduintegels kan je veel meer. Je kan ermee een stijlvol terras mee aanleggen, een buitentrap ontwerpen, gevels en muren bekleden of ze zelfs voorzien als afboording van een terras.

Het is de gedroomde vloertegels in een woning in pastorijstijl of een andere landelijke inrichting. In een stijlvolle franse keuken is de getrommelde blauwe hardsteen een uitstekende keuze.

Op en top Belgisch
Tegenwoordig wordt blauwe hardsteen overal ter wereld ontgonnen. Zo heeft Vietnamese blauwe steen heel veel aan populariteit gewonnen. Tot wanneer je de vergelijking maakt op gebied van duurzaamheid, kwaliteit en uitstraling komt de Belgische hardsteen als winnaar uit de bus.

Het verschil met Chinese hardsteen.
De Belgische hardsteen en zijn Chinese variant mogen dan wel hard lijken op elkaar, toch zijn er niet te verwaarlozen verschillen: Chinese blauwsteen bestaat voor een derde uit dolomietgesteenten. De Belgische hardsteen is zuiverder en homogener samengesteld en last but not least de Chinese variant kan op termijn verkleuren ven verweren.

Het staat vast de de kwaliteit van de Chinese blauwe steen niet te vergelijken is met zijn Belgische tegenhanger. Als consument is het niet eenvoudig om het verschil te zien. Carro Casa is een officiële partner van de Carriere de la pierre bleue belge.

Duurzaamheid is een van de belangrijkste eigenschappen van de Belgische arduintegels. Wanneer je voor je terras arduintegels gebruiken wil, zal deze jarenlang meegaan. Bovendien blijven deze intact en behouden ze hun originele uitstraling.