Keramische tegels: welke verschillen bestaan er

02-01-2018

Keramische tegels bestaan uit dunne lagen keramisch materiaal. Dit is een mengsel van zand, klei en andere natuurlijke substanties. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, diktes en afmetingen. De tegels zijn ook sterk, hard, vuurbestendig en hygiënisch.

Afhankelijk van het bakproces en de samenstelling kunnen keramische tegels geproduceerd worden met verschillende uitstralingen en sterktes. Belangrijk bij jouw keuze is niet alleen maar de uitstraling van de tegel. Het onderhoud en gebruiksgemak zijn eveneens een belangrijke factor in het keuzeproces.

Splijttegels

Splijttegels zijn leverbaar in twee uitvoeringen: verglaasd en onverglaasd. Beiden worden gevormd door extrusie. De klei wordt eerst geperst door een spuitmond die de vorm heeft van twee tegels. Na de droging ervan worden deze twee tegels machinaal gespleten. Deze techniek levert een zeer betrouwbaar, kwalitatief hoogstaand product. Je vindt hun toepassing ervan meestal in de industriële gebouwen.

Dubbelhard gebakken tegels

Deze tegels zijn geperste, onverglaasde tegels die bij zeer hoge temperaturen gebakken worden. Dit kan gaan tot 1250 graden Celcius.


De term dubbelhard gebakken tegels dankt zijn naam aan het feit dat men vroeger slechts op ongeveer 600 graden bakte. De hogere temperaturen van tegenwoordig leveren een betere verdichting en zo dus een minder poreuze structuur.

Porcellanato tegels

Porcellanato tegels zijn onverglaasde en dus zeer comptacte tegels die onder zeer hoge druk geperst worden. Tijdens dit proces maakt men gebruik van porseleinaarde.De vochtopname van deze porcellanato tegel is te negeren (waarden onder de 0.04%). De porcellanato tegels hebben eveneens een hoge krasweerstand en worden heel vaak toegepast in de badkamer.

Terracottategels

Terracottategels zijn zeer poreuze tegels, bijgevolg niet waterdicht en slechts in een beperkt kleurengamma verkrijgbaar. Het betreft bruintinten. Het basismateriaal van de tegel, welke gebakken klei is, is ook dan min of meer het eindproduct welke men bekomt.

De terracottategels hebben een zeer natuurlijke uitstraling en zijn vaak terug te vinden ini het zuiden van Europa, zoals Frankrijk, Spanje en Italië.

Volkeramische tegels

Volkeramische tegels, beter bekend als grestegels, worden op veel hogere temperaturen gebakken dan terracottategels. er worden eveneens mineralen toegevoegd aan de mengeling van fijngemalen klei. De volkeramische tegels zijn bijgevolg vorstbestendig en zeer duurzaam. Volkeramische tegels kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Verglaasd aardewerk

Verglaasd aardewerk, beter bekend als faïence, is een vorm van terracottategels met een waterdichte laag erop. De email. Verglaasd aardewerk wordt het vaakst gebruikt als vloer- en muurtegel in keukens, toiletten en badkamers. Ze zijn te verkrijgen in een groot kleurenpallet, maar zijn wel uiterst gevoelig voor krassen.

Monocuissontegels

Monocuissontegels hebben dezelfde look als rustieke cementtegels. Ze zijn wel minder poreus, minder dik en een stuk eenvoudiger te onderhouden. Door de eerder lage slijtweerstand zijn ze niet geschikt om bijvooreeld in de keuken geplaatst te worden. Daarentegen, in ruimtes die minder vaak belopen worden is deze monocuissontegel een prima keuze.

Naast de samenstelling van de tegel, zijn er nog andere factoren die het gebruiksgemak van je keramische tegel zal bepalen:

Toplaag

Verglaasde keramische tegels hebben een toplaag van gekleurd glazuur. Deze tegels zijn in verschillende patronen beschikbaar, vandaar dat ze vaak bij designvloeren gebruikt worden. Technisch gesproken beiden deze tegels een grote hard- en dichtheid.

Tegels zonder gekleurd glazuur zien er vaak minder net uit dan glanzende tegels. Nadeel wel bij deze glanzende tegels is dat vuil sneller zichtbaar is.

Poreusheid

Sommige keramische tegels hebben een grote porositeit, andere zijn ondoordringbaar. Hoe hoger de vochtopname, des te poreuzer ze zijn. Keramiektegels kunnen worden geëxtrudeerd of geperst. In het eerste geval wordt het kleimengsel door een soort pastavorm geperst of getrokken. In het tweede geval perst men een kleimengsel onder hoge druk.