De dikte van keramische tegels: welke zijn de aandachtspunten ?

19-01-2018

Binnen het gamma van de keramische tegels is er heel wat diversiteit qua uitvoeringen. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op diktes en afmetingen. Bij de aanschaf van jouw keramische tegels moet je dus niet enkel rekening houden met de look van de tegel. We leggen je graag uit welke aandachtspunten je in acht moet nemen.

De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.

Stem de dikte van je tegel af op het gebruik ervan
De dikte van je tegel bepaalt enerzijds of hij al dan niet gevoelig is voor scheuren en barsten en anderzijds bepaalt de dikte ervan waar je hem gaat gebruiken. Tegels die minder dik zijn, zijn ideaal om als wandtegel te gebruiken en plaatsen waar ze niet belast worden. Voor vloeren en terrassen moeten er echter dikkere tegels gebruikt worden.

Ga je tegels plaatsen? Hou rekening met de ondergrond !
Naast de plaats waar je je keramische tegel gaat plaatsen, bepaalt de dikte eveneens de hoeveelheid tegellijm die er gebruikt moet worden. Zo kan je dunnere tegels gebruiken wanneer je ze op een bestaande vloer wil plaatsen. Geen behoefte om de bestaande vloer uit te breken, wat een mooie besparing oplevert. Bovendien limiteer je de hoeveelheid stof die vrijkomt tijdens een renovatie.

Tweede aandachtspunt bij de ondergrond is dat je rekening moet houden met de dikteverschillen tussen de afzonderlijke tegels. Keramische tegels zijn even dik, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken, maar bij natuursteen is dit een ander verhaal. Keramische tegels moeten altijd verlijmd worden. Indien ze toch met een dikkere lijm geplaatst moeten worden, is dit niet te wijten aan de tegel zelf, maar wel aan de oneffenheden van de ondergrond.

Carro Casa raadt af om de keramische tegels rechtstreeks in een chape of mortelbed te plaatsen. Wil je dit toch wel doen, weet dan dat er bijkomende maatregelen moeten getroffen worden. zo moet bv de chape eerst volledig droog zijn, anders komen de tegels snel los.

De ondergrond is dus heel belangrijk bij de keuze van je keramische tegels. Wanneer je raadt vraag aan onze adviseurs in onze toonzaal, zullen ze je graag verder helpen met al je vragen en bieden wij je steeds de beste oplossing voor je project.