De functie van wandtegels

05-02-2018

Keramische tegels of geëmailleerde tegels mag je enkel maar gebruiken als bekleding van muren. Keramische vloertegels moeten immers beschikken over een toplaag die veel slijtvaster is dan die van wandtegels. De reden is dat wandtegels veel minder belast worden dan vloertegels.

Qua materiaal zijn keramische wandtegels een ideale keuze, zowel voor badkamer als in de keuken. De tegels zijn immers gemakkelijk te onderhouden en duurzaam. Daarnaast zijn ze waterbestendig. Voor de keuken zijn er daarnaast speciale wandtegels die ongevoelig zijn voor vlekken en bestand zijn tegen zuren.

Diverse kleuren in keramische wandtegels

Keramische wandtegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, materialen en kleuren. Indien je een tijdloze badkamer wil, opteer dan voor neutrale tinten zoals wit, beige, grijs en bruin. Heb je geen grote badkamer, kies dan voor wandtegels in lichte kleuren. Hierdoor zal de ruimte groter lijken. Ook in badkamers zonder of met weinig daglicht zijn donkere tegels te vermijden.

Wandtegels met een patroon of opvallende kleur zijn gewaagd, maar kunnen wel dienen als blikvanger. Een veiliger alternatief is te werken met neutrale wandtegels in combinatie met waterafstotend behangpapier of waterbestendige verf.

Verschillende afmetingen in keramische wandtegels

Hou ook rekening met de plaatsing van rechthoekige wandtegels. Bij horizontale plaatsing zal de badkamer ruimer lijken. Door de tegels verticaal te plaatsen zal de ruimte hoger lijken. Indien je dezelfde tegels voor vloer en muren gebruikt laat je de voegen best doorlopen in dezelfde lijn.

Het combineren van verschillende wandtegels in de badkamer is mogelijk. Je kan kiezen voor tegels met hetzelfde formaat en een andere kleurtint of tegels met andere formaten in dezelfde kleurtint. De prijs voor wandtegels is sterk afhankelijk van het gekozen materiaal, formaat en de kwaliteit.

Mozaiek wandbekleding

Mozaïek wordt, net zoals wandtegels voornamelijk gemaakt uit geglazuurd keramiek. Door hun kleine oppervlakte is de plaatsing van mozaïek wel iets moeilijker en neemt het ook meer tijd in beslag. Het gebruik van mozaïek als wandbekleding kan erg mooi zijn als accent, bijvoorbeeld een mozaïekstrook achter het kraanwerk in de douche, rond het bad of als horizontale strook tussen de wandtegels.

De perfecte wandtegels in Vlaams Brabant vind je hier

Keramische wandtegels zijn een ideale keuze voor zowel in je badkamer als keuken. Ze zijn er duurzaam, gemakkelijk in onderhoud en beschikbaar in diverse kleuren en afmetingen. Ben je nog op zoek naar de perfecte wandtegels, kom dan zeker eens vast langs bij Carro Casa. Onze interieurvormgevers helpen je graag verder bij je keuze.