De gebruiksklasse van laminaatvloeren

25-05-2018

Wanneer je gebruik wil maken van laminaatvloeren in je interieur, is het type van laminaat welke je gaat gebruiken van groot belang. De perfecte laminaatvloer voor de ene ruimte is misschien minder geschikt voor een andere ruimte in je interieur. Zo heb je dan soms verschillende types laminaat in dezelfde woning. Gelukkig bestaat er een systeem van gebruiksklassen waardoor je alle opties van laminaat met elkaar kan vergelijken.

Wat zijn de gebruiksklassen van laminaat?
de gebruiksklassen van laminaat zijn uitgewerkt door de ElPF, de European Producers of Laminate Flooring. Deze vereniging wil de kwaliteit van laminaat onderzoeken en zo verbeteren. hun inspanningen hebben geleid tot het internationaal erkende kwaliteitssysteem EN685. Dit systeem geeft jou als koper een objectief beeld over de kwaliteit en duurzaamheid van een laminaatvloer. En dit onafhankelijk van zijn producent.

Welke factoren spelen een rol?
Erkende instituten onderwerpen laminaatvloeren aan verschillende gestandaardiseerde tests. Ze keuren zo de vlekbestendigheid, de drukweerstand, de slijtvastheid, de bestendigheid tegen brand zoals sigaretten en de dikte van de zwelling nadat laminaatplanken 24 uur onder water zijn ondergedompeld. De score van de tests zullen bepalen in welke gebruiksklasse laminaatvloeren worden onderverdeeld0

Kraak de code.
het resultaat van deze twee-cijferige code vertelt je in welke omstandigheden je laminaatvloer kan gebruikt worden.

• Het eerste cijfer duidt de omgeving aan. Zo heb je 2 voor residentieel, 3 voor commercieel en 4 voor industrieel gebruik.
• Het tweede cijfer vertelt je hoe intensief je de laminaatvloer kunt gebruiken. Licht gebruik is 1, 2 staat voor normaal, 3 voor intensief en 4 voor zeer intensief.

Aangezien klasse 4 werd ontwikkeld voor zeer zwaar projectgebruik, zoals in supermarkten of luchthavens, blijven er drie combinaties over voor thuisgebruik.

• W21 staat voor licht gebruik. Laminaat uit deze klasse kan je perfect toepassen in je slaapkamer, omdat je daar niet de hele dag over stapt.
• W22 is geschikt voor gemiddeld gebruik zoals in eetkamers of andere ruimtes waar je redelijk veel vertoeft.
• W23 staat voor ruimtes met zwaar beloop zoals de woonkamer, de inkomhal of een thuiskantoor.

Deze gebruiksklassen staan garant voor een kwaliteitsvolle laminaatvloer. Wil je meer weten over laminaatvloeren, dan nodigen we je graag uit in onze toonzaal te Zaventem.