Welke soort vloer geniet jouw voorkeur? Een overzicht

16-05-2018

Heb je beslist om te bouwen of te renoveren? Dan moet je je wellicht nog afvragen welke vloer je wil. En deze keuze is niet gemakkelijk want er bestaan zoveel verschillende types van vloerbedekking. We begrijpen dat je op een gegeven ogenblik het bos door de bomen niet meer kan zien. Wij schetsen je hier alleszins een beeld van de verschillende vloeren soorten.

De kracht van laminaat
Laminaat blijft zeker en vast een budgetvriendelijke optie. Laminaat is een waardig alternatief voor parket en heeft bijkomend een paar extra troeven: het is gemakkelijk in onderhoud en eenvoudig te plaatsen dankzij het handige kliksysteem.
Daarentegen zijn laminaatvloeren behoorlijk lawaaierig wanneer je erover stapt. Hier is dan een geluiddempende ondervloer zeker en vast onontbeerlijk.

Slijtvaste tegelvloeren
Tegels zijn nog altijd populair wanneer het gaat om vloeren kiezen. Ze hebben een tal van voordelen: ze zijn gemakkelijk in onderhoud en daarbij hebben ze een goede slijt- en krasvastheid.

Vloertegels zijn geschikt voor alle kamers en zijn uitermate geschikt voor wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Heb je graag keramisch parket of gaat je voorkeur liever naar betonlook tegels.
Mozaïek tegels voor in de badkamer of marmer look tegels? De keuze is nagenoeg eindeloos! Wel moet je rekening houden dat een tegelvloer koud kan aanvoelen. Dit kan je oplossen door een vloerverwarming bij je vloerbedekking

De elegantie van natuursteen
Een natuursteen vloer is een ware lust voor het oog. Natuursteen tegels zijn in veel variaties te verkrijgen. De meest bekende soorten natuursteen zijn; kalksteen, leisteen, granieet, marmer, kwartsiet, gneis en travertin. De kleuren van deze stenen lopen uiteen van licht wit tot diepzwart en kunnen zowel bont, effen als geaderd zijn.

Natuursteen tegels bestaan enkel maar uit natuurlijk gevormde materialen. Aangezien bodemstructuren nooit overal dezelfde zijn is de samenstelling van het gesteente altijd uniek. Tegels van natuursteen zijn dus niet uniform qua samenstelling en porositeit, waardoor sommige natuursteen moeilijker zijn in onderhoud dan andere.

Vinylvloeren: multifunctioneel
Vinyl is een vloerbedekking die bestaat uit een soepele en veerkrachtige kunststof. Vinyl bestaat in verschillende kleuren en ontwerpen en is verkrijgbaar in tegels, banen of stroken.
Bijzonder voordeel van vinyl is de prijs. Zo kun je jouw droomvloer als het ware plaatsen tegen een goedkopere prijs. Een vinyl vloer is ook zeer geluiddempend.

Veel nadelen zijn er niet. Hou er wel rekening mee dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan en de kwaliteit best aan het gebruik wordt aangepast. Vinyl is dan wel een duurzaam materiaal, men kan het nog steeds niet vergelijken met de sterkte van een houten of betegelde vloer.

Parket
De parketvloer is vandaag nog steeds één van de populairste vloerbekledingen die op de makrt zijn. Parket is een verzamelnaam voor de verschillende hardhouten vloeren in massief hout. De planken worden eerst gezaagd, daarna geschuurd, gelakt, in de was gezet of geolied.

Parketvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Parket bestaat niet alleen in massief geschaafde planken. Ook samenstellingen met andere materialen en houtsoorten vallen onder de noemer parket.

Parketvloeren bestaan uit natuurproducten. Dit geeft een warme uitstraling aan jouw woning en het is ook aangenaam om op te lopen. De duurzame materialen garanderen een lange levensduur. Komen er na verloop van tijd toch kleine beschadigingen opduiken dan is de vloer eenvoudig te renoveren en op te schuren.

Combinatie van vloeren
Tegenwoordig combineert men verschillende vloeren in de woning. Het geeft een extra touch aan de kamer en zorgt meteen voor een blikvanger. En dit zonder gebruik te moeten maken van allerlei accessoires.