Laminaat leggen : 5 beginnersfouten

08-06-2018

Laminaat kan perfect gelegd worden door elke doe-het-zelver. Je bekomt een prachtige resultaat en vaak moeilijk te onderscheiden van parket. je houdt wel best rekening met deze beginnersfouten.

Succes begint bij je ondervloer.
De eerste belangrijk keuze is die van de ondervloer. de ondervloer regelt namelijk de isolatie en de vochtregulatie van je laminaatvloer. kies je de verkeerde ondervloer, dan gaat je laminaat vervormen of opkrullen. of erger nog: schimmelvorming en het rotten van de ondervloer.

Daarnaast speelt akoestiek een belangrijke rol. Een van de nadelen van een laminaatvloer is dat het voor geluidsoverlast kan zorgen. Laminaat is een tamelijk harde ondergrond. Wanneer je dan met hakken op loopt, zullen je buren weten dat je thuis bent. Gelukkig kan je dit oplossen door een correcte keuze van je ondervloer en door de constructie niet aan de muren te laten raken. Een goede laminaatvloer is een zwevende vloer.

Voorts hou je best ook rekening met de dilatatie of zwelling. Een laminaatvloer zet uit en krimpt weer door de wisselende temperatuur en vochtigheidsgraad in je interieur. Deze dilatatie zorgt ervoor dat er ruimte vrij is om het zwellen op te vangen. Doe je dit niet, kan kan het gebeuren dat de uitzettende laminaatplanken elkaar omhoog gaan duwen.

Bij laminaat geldt één gouden regel: meet twee keer, snij één keer. Een meetfout aan de ene kant van de vloer, heeft dramatische gevolgen aan de overkant.

Tenslotte haal je best deuren uit de scharnieren voor je begint met laminaat te leggen. Je zou niet willen beseffen tijdens je werk dat de deur in de weg zit. Let er ook op dat de deur nog open gaat. Laminaat leggen verhoogt de vloer, waardoor je misschien wat moet afschaven aan de deur.