Mozaiëk : veelzijdig en sfeervol

09-02-2018

Mozaiëk gaat al eeuwen mee. Denk maar aan de prachtige mozaïekvloeren uit de Romeinse tijd.Zo'n 70 jaar geleden werden deze mozaïektegels weer op de markt geïntroduceerd. Sindsdien zijn ze erg populair in gebruik, zowel in klassieke als moderne badkamers, keukens o zelfs woonkamers. Ze hebben één groot voordeel: ze laten je toe voluit te experimenteren met vorm en kleur.

Welke soorten bestaan er?
Het aanbod in mozaïektegels is zeer ruim en divers. Hierdoor zijn prachtige ontwerpen mogelijk. Het is niet voor niks dat mozaïektegels vrij populair zijn bij architecten en interieurvormgevers, maar ook de particuliere klanten hebben een grote voorliefde voor mozaïek.

De meest gekende mozaïektegels zijn ontworpen uit een speciaal gekleurde glaspasta en zijn semi-transparant.

Daarnaast bieden de meeste tegelfabrikanten bij het ontwerp van keramische tegels eveneens bij bijpassend assortiment aan keramische mozaïek. Meest gangbare formaten zijn vierkantig zoals 2.5 x 2.5 of 5 x 5 cm, maar je vindt ze ook in een rechhoekig variant zoals 2.3 x 4.8 of 5 x 10 cm.
De meeste mozaïeken zijn op net gekleefd in een formaat 30 x 30. Wat handig is om te snijden, waardoor je er eveneens listellen van kan maken.

Naast het aanbod in glaspasta of keramisch materiaal, bestaan er eveneens mozaïeken in natuursteen, glas en roestvrij staal.

De laatste trend welk ontstond op gebied van mozaïektegels zijn de zogenaamde rivierkeitjes of "pebbles". Deze bestaan in diverse natuurlijke kleuren en afwerkingen, en benadrukken het gevoel van "wellness" in elke badkamer.

Mozaïek in de badkamer: comfort 'meets' design
Mozaïektegels passen in elk badkamerinterieur. Je kan ze gebruiken als wandtegels om de afgelijnde look van de vloertegels in je strakke badkamer te breken.

Je kan ze ook gebruiken als exotische toevoeging in de vorm van Marokkaanse mozaïektegeltjes. Deze geven je badkamer de uitstraling van een hammam.

Mozaïektegels, maar welke kleur?
Een belangrijke troef van mozaiektegeltjes is dat ze veelzijdig zijn. Je kan ze verkrijgen in dezelfde kleur of je kan opteren voor kleurencombinaties. Je bent vrij om te kiezen. Neutraal, maritiem of frivool? De keuze is aan jou.

Je kan best de kleurencombinatie afstemmen op de ruimte waarin je je mozaïektegels wil verwerken. Azuurblauw of frisgroen passen mooi in de badkamer, maar zijn minder geschikt voor de badkamer. Voor de keuken kies je liever voor aardetinten of de klassieke zwart-wit combinatie.

De voordelen van mozaïektegels
Mozaïektegels hebben een unieke uitstraling. Je kan de estetische uitstralng van een ruimte ermee bepalen door de juiste plaats te kiezen. Je kan ze de in inloopdouche plaatsen, waarmee je de aandacht vestigt op dit deel van je badkamer.

Omdat de netjes plooibaar zijn, kan je ze eveneens gebruiken om gebogen oppervlaktes mee te decoreren. Let wel dat; om mozaïektegels te plaatsen, je een egale ondergrond nodig hebt.

Als vloerbekleding hebben mozaïektegeltjes een hoge antislipwaarde omwille van het door de vele voegen gecreëerde reliëf. Wil je een leuke eyecatcher in de badkamer, kan je bv een accentwand in mozaïektegels in een felle kleur of zelfs motief integreren.

Uiteraard kan je mozaïek gebruiken als spatwand in de keuken of als accentmuur in je woonkamer.