Natuursteen : klasse en verfijning

03-09-2018

Droom je van een badkamer, keuken of terras in natuursteen? Dan neem je best je tijd voor je zoektocht naar de perfecte tegel. Natuursteen geeft de woning een unieke uitstraling en is zowel geliefd voor klassieke interieurs als voor minimalistische woningen.

Maar natuursteen is een algemeen begrip dat voor duizenden steensoorten van toepassing is.
Dat betekent eveneens dat niet alle natuursteensoorten geschikte zijn voor vloer-en wandbekleding. Carro Casa wil je zo best mogelijk begeleiden bij de keuze van de ideale natuursteen voor je woning.

Wat is natuursteen?
Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende natuurlijke steensoorten zoals leisteen, graniet, marmer, basalt, enz..
Natuursteen wordt ontgonnen in steengroeven over de hele wereld en daarna in gespecialiseerde fabrieken op maat gesneden.

Natuursteen is een op en top natuurlijk product en dankzij de grillen van Moeder Aarde is elke natuursteen, elke tegel uniek. Elke tegel heeft op zich een aparte structuur en kleurnuance. Dit is precies hetgeen wat natuursteen typeert. Natuursteen is een tijdloos en duurzaam product dat verkrijgbaar is in allerlei kleurvariaties en structuren.

Natuursteen kan perfect gebruikt worden zowel zowel binnen als buiten de woning. Als verharding in de tuin, als terrastegel of als binnenvloer in de woonkamer. Geen enkel tegel is dezelfde en lichte verschillen in kleurnuances en structuur zijn eerder de regel dan uitzondering.

Natuursteen kan onderverdeeld worden in volgende categorieën: graniet, marmer, basalt, leisteen en kalksteen. Carro Casa bespreekt deze vijf populaire soorten natuursteen voor binnen- en buitengebruik.

Graniet: geroemd om zijn veelzijdigheid.
Graniet is een stollingsgesteente en dat wil zeggen dat het gevormd is door het ondergronds stollen van magma. Dit in tegenstelling tot een uitvloeiingssgesteenste zoals basalt dat dichtbij of aan het aardoppervlak gestold is.

Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Als graniet wordt blootgesteld aan zeer hoge drukken en temperaturen, verandert het in gneis, een metamorf gesteente.

De hardheid van graniet is dus één van de grote voordelen van deze natuursteensoort. Graniet is slijtvast. Ideaal voor druk belopen plaatsen en buitentoepassingen. Kenmerkend voor graniet is het strakke karakter en de goede weerstand tegen de meeste vervuiling. De kleurschakeringen variëren vooral van lichtgrijs tot zwart. Ben je vooral op zoek naar natuursteen met een hoge authenticiteitswaarde? Dan ben je met graniet aan het juiste adres. Elk exemplaar heeft een eigen structuur en kleurtoon.

Marmer: superieure natuursteen
Marmer is gemetamorfeerd kalksteen, bestaande uit zeer puur calciumcarbonaat. De verschillende marmersoorten hebben dichtheden die tussen de 2500 en 2800 kg/m³ liggen. Vanwege zijn prachtige, bijna transparante lichtval, vastheid, relatieve isotropie en homogeniteit is marmer zeer gewild als bouwmateriaal en in de beeldhouwkunst, ondanks het een vrij harde steen is om handmatig te bewerken.

De temperaturen en drukken die nodig zijn om kalksteen om te vormen in marmer zijn dermate hoog dat eventueel in de kalksteen aanwezige fossielen vernietigd worden.

Marmer is eeuwenlang al synoniem voor topklasse. Begrijpelijk want deze natuursteen heeft alles in huis om je interieur naar een hoger niveau te tillen. Duurzaamheid, onderhoudsvriendelijk en een superieur look-and-feel. Bovendien heeft elke marmersteen een andere tint, welke je toelaat om naar hartenlust je interieur te personaliseren. Denk maar aan alle historische panden die uitgerust zijn met marmer.

Basalt: ideaal voor buitenruimtes.
Basalt is een uitvloeiingsgesteente en ontstaat aan het oppervlak in gebieden met vulkanische activiteit. Het is typisch een product van laag viskeuze snelstromende lava's zoals op Hawaï. Ook onder het (zee)wateroppervlak kunnen basaltuitvloeiingen plaatsvinden. Hier worden zogenaamde pillow basalts gevormd. Doordat het magma stolt en een temperatuur beneden het Curiepunt bereikt, wordt het magnetisch veld van de aarde op dat ogenblik vastgelegd in het gesteente.

Er wordt aangenomen dat basalt een verbastering is van de naam van het Egyptische landschap Bashan, waar de steensoort ook voorkomt.

Door zijn hoge dichtheid en lage porositeit is basalt erg geschikt voor buitenruimtes zoals je terras. Basalt heeft bovendien niet veel onderhoud nodig. Ideaal voor mensen die in de zomer graag buiten leven en regelmatig barbecueën.

Binnen past basalt dan ook perfect bij een moderne, minimalistische stijl door zijn strakke structuur en overwegend grijze tinten.

Leisteen: voor ruimtes met karakter
Leisteen is een metamorf gesteende dat gekenmerkt wordt door één duidelijke, dominante foliatie van afwisselende laagjes kwarts met veldspaat en laagjes mica. Dankzij deze foliatie heeft leisteen een sterke splijting en verbrokkelt het in dunne, plaatvormige brokken. Leisteen wordt in de natuur gevormd door metamorforse van kleirijk sediment, zoals schallie of kleisteen.

Leisteen kent de laatste jaren een enorme opmars. Dit dankt leisteen vooral aan de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Leisteen bestaat voornamelijk in neutrale grijstinten en wordt gekenmerkt door de natuur ruwe afwerking van het oppervlak, wat leisteen bijzonder geschikte maakt voor buitentoepassingen.

Kalksteen: koploper van de rustieke natuursteensoorten.
Kalksteen is een sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van kalkhoudende  stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Blauwe hardsteen is bv een vorm van een fossiele kalksteen, bestaande uit restanten van zeelelies.

We onderscheiden twee grote groepen: de eerste groep zijn de zogeheten witstenen, vooral bekend als Bourgonische dallen. De tweede groep omvat de harde kalksteen, zoals de blauwe hardsteen. Kalksteen wordt vooral in tropische gebieden gevormd, maar ook in Noordwest-Europa.