Op maat van jouw laminaat: zo kies je de perfecte plinten

24-01-2018

Wanneer je aan het (ver)bouwen bent, kan je je geen foutjes permittreren. Over alles moet zorgvuldig nagedacht worden. Eén klein probleempje hier, kan enorme gevolgen hebben in een volgende fase van je interieur. Plinten vormen hier een uitzondering op. Geoorloofd foefelen zeg maar.

Plinten dienen namelijk om de naad tussen de laminaatvloer en de wand te verbergen. Zelf met het meest vakkundige bezetwerk kun je deze niet volledig perfect afwerken. Bovendien heeft elk zwevend gelegd laminaat speling nodig om te kunnen uitzetten. Plinten beschermen je muur eveneens tegen beschadigingen. Denk maar aan je enthousiaste kinderen die met hun speelgoed tegen je muur kunnen kaatsen.

Welke plint kies je bij jouw laminaat?
Plinten hebben een groot effect op de look van je interieur. Een schildersplint in de kleur van je muur geeft een superstrakke uitstraling aan je interieur. Witte plinten daarentegen zijn dan weer bijzonder speels in combinatie met een laminaatvloer en een gekleurde muur. Tot slot bestaan er ook plinten in houtkleur. Wanneer je deze in dezelfde kleur en look van je laminaatvloer kiest, vergroten ze de kamer enorm.

Plinten zijn verkrijgbaar is verschillende formaten. extra hoge plinten geven een ruimte meer allure. Er zijn ook strakke, rechte plinten en zelfs romantische versier met sierrandjes en groeven.

De plint bevestigen: plakken en pluggen.
Plakplinten hebben een zelfklevende strook op hun rug, terwijl er bij muurplinten dan weer plintpluggen horen. Wil je de kabels van je televisie wegwerken, dan zijn overzetplinten de beste keuze.

We beschrijven de meest voorkomende methode, lijmen en daarna schroeven, even in een stappenplan:
Bereid je plinten voor. ongelakte plinten voorzie je van een grond- en een deklaag. Daarna zaag je ze op maat met een decoupeerzaag. Boor dan om de 30 cm een gaatje in de plint.

Bij de bevestiging van de plinten, reinig je de muur en breng je lijm gelijkmatig aan op de plinten met een spuitpistool. in de meeste woningen zijn de muren niet perfect recht en schroef je je plinten het best extra vast.

Hou ze tegen de muur en duid aan waar de boorgaatjes zitten. Neem je steenboor erbij en maak pluggaten in de muur. Daarna plaats je de pluggen en schroef je de plinten vast. Werk daarna de schroefgaten weg met plamuursel.