Parket schuren ? bezint eer ge begint !

20-04-2018

Een plankenvloer of parket in je interieur heeft vele voordelen: parket staat nog hoog aangeschreven, heeft een authentieke uitstraling en brengt warmte in je interieur. Bijkomend voordeel is dat parket zeer duurzaam is. Je schuurt je vloer op, behandelt ze opnieuw en je parket is weer zo goed als nieuw voor de komende tien of twintig jaar. Maar aan parket schuren begin je niet zomaar. Deze aandachtspunten zijn belangrijk om in acht te nemen.

Parket schuren of vervangen?
Je kan een houten vloer weer opknappen zodat hij weer helemaal gaat stralen. Dit is goed nieuws want je hoeft je vloer niet uit te breken, met de nodige stof te gevolg, en vervangen door nieuwe planken of tegels.

Wanneer je echter de keuze maakt om je parket te gaan schuren moet je voorzichtig te werk gaan. Je wil absoluut vermijden om je bestaand parket te gaan beschadigen. En je moet sowieso rekening houden met de stof die zal vrijkomen. Daarom kan je best op voorhand al je opties gaan overwegen. Wanneer je plankenvloer zwaar versleten is, is een nieuwe parket vaak een beter oplossing.

Voorbereiding
parket wordt geschuurd met een parketschuurmachine, welke je kan gaan huren. Voorzie eveneens een kantschuurmachine, schuurlinen en schuurschijven. Qua persoonlijke bescherming opteer je best ook voor een stoffbril, oorbeschermers en een mondkapje.

Natuurlijk moet je ook alle meubelen uit de ruimte verwijderen. We raden je eveneens aan om je gordijnen op te bergen.

Daarna controleer je best je vloer: indien er losliggende planken zijn, maak je die best vast. In een oude plankenvloer kunnen er uitstekende spijkers zitten. Sla deze opnieuw in de vloer met een hamer en een drevel. Voor je gaat schuren, open je best alle ramen en deuren, want je parket opschuren produceert een enorme hoeveelheid stof.

Afwerking na het schuren.
Enkel je parket schuren zal niet volstaan om hem een tweede leven te geven. Je moet je parketvloer nadien ook behandelen. Een behandeling kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Je kan opteren om je parket of plankenvloer te lakken, beitsen, oliën of behandelen met was.

Elke behandeling levert een ander resultaat op. Wel raden we je aan om goed na te
denken over welk resultaat je wil bekomen met de behandeling van je parket. Elke behandeling levert een verschillend resultaat op en het zou spijtig zijn mocht je niet van het bekomen resultaat tevreden te zijn. Dit zou willen betekenen dat je opnieuw zou moeten beginnen.