Terras aanleggen : zo bereidt u het terrein voor

17-04-2018

Niet alleen is een topwoning van binnen van pracht en praal, maar ze straalt ook langs buitenzijde. Een mooi afgewerkte tuin en terras zijn daarvoor een belangrijke troef. Wanneer je kiest om een nieuw terras aan te leggen is het vooral zaak om de juiste voorbereidingen te treffen.

Carro Casa helpt je al een eindje op weg. Ontdek hier wat je moet weten voor je een nieuw terras gaat aanleggen.

Houd rekening met hoogteverschillen
Bij de aanleg van een nieuw terras en de toegangspaden ervan, gaat steeds een grondige voorbereiding aan vooraf. En dat is niet zonder reden: Wie alles tot in de puntjes op voorhand uitgewerkt heeft, komt niet tot onaangename verrassingen tijdens de uitwerking ervan.

Bovendien zijn natuurlijk ook de stedenbouwkundige voorschriften belangrijk. Deze eisen vaak dat de buiteninrichting op de plannen staat vermeld wanneer u een bouwaanvraag indient, een hele tijd voor het begin van de werken dus.

Een eerste belangrijk aandachtspunt bij de terreinvoorbereiding is het opmeten van de hoogteverschillen tussen de te verbinden elementen van de tuin. Denk maar aan de het hellingspercentage van de oprit indien deze in een helling geplaatst moet worden.
Of de verbinding tussen de lager gelegen tuin en het terras door middel van een trap.

Vergeet de opvange en afvoer van regen- water niet
Belgenweer stemt vaak overeen met regenweer. Je woning moet daarom voorzien zijn op de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Bij de plaatsing van je terras is het cruciaal om op voorhand goed na te denken over een slimme en praktische plaatsing van de regenpijpen en -leidingen.

Kies voor de juiste aansluiting aan de onderkant van de gevel.
Derde aandachtspunt bij de aanleg van een nieuw terras is de aansluiting op het onderste gedeelte van de gevel. Een terras met een gesloten voeg dient bijzonder zorgvuldig te worden aangelegd volgens een bepaald procédé. Als alternatief kan je kiezen voor een open voeg, waarbij de terrastegels op rubberen tegeldragers worden gelegd,
rechtstreeks op een waterdichte laag.

Ondergrondse elementen of niet?
Als laatste punt adviseren wij je om rekening te houden met de aanwezigheid van ondergrondse elementen alvorens je terras aan te leggen. Denk maar aan ondergrondse elementen zoals regenwater of een mazouttank.