Visgraatmotief : de retro klassieker in vloeren

29-08-2018

Wanneer je aan visgraatmotief denkt, denk je meestal aan betonklinkers die aangelegd worden in straten, voetpaden en opritten. Vorige eeuw werd visgraatmotief eveneens gebruikt in parketvloeren. Deze werden dan met honderden nagels vastgespijkerd.

Visgraatmotief is weer terug helemaal in. het wordt gebruikt zowel bij houten vloeren, laminaat, parket en ze bestaan zelfs in keramische tegels met houtmotief. Vergeet dus alle opritten en straten, visgraat is in! Wie kiest voor visgraatmotief, kiest voor een stijlvolle retro uitstraling.

Parket en laminaat in visgraatmotief.
Wanneer men vroeger een houten plankenvloer in visgraatmotief legde, betrof het doorgaans een traditionele plankenvloer. Deze korte plankjes werden dan in een patroon - dwars op elkaar - gelegd en dan met nagels vast getimmerd. Maar de techniek evolueert. Tegenwoordig en dit dankzij de technologische evolutie in de productie van parket, kan je ook een parket- of laminaatvloer met visgraatmotief leggen.

Kies je nu voor parket of laminaat, er bestaat altijd wel de keuze uit een verscheidenheid aan houtsoorten en afwerkingen. Je kan spelen met kleuren en formaten, maar ook met het legpatroon.

Wanneer je je vloer in visgraatmotief een originele toets wil geven, kan je kiezen voor een uniek legpatroon, zoals Hongaarse punt. Elke individuele plank is een parallellogram, waardoor de planken elkander raken in een hoek van zestig graden.

Visgraatmotief: populair bij tegels met een houtlook.
Tegenwoordig duiken er in het keramisch alternatief eveneens vloeren met een
houtdessin. Deze vloeren hebben een goede duurzaamheid, zijn gemakkelijk in onderhoud en hebben de natuurlijke uitstraling van hout die je huis een landelijk karakter kan geven.

Keramische tegels met houtprint bestaan in een rijke variatie aan kleuren en formaten. Beige, bruin en grijs blijven de meest populaire tinten. Grote formaten zoals 20 x 160 of 20 x 120 zorgen voor rust terwijl kleinere formaten zoals 20 x 80 voor accenten kunnen gebruikt worden.

Zo bestaan er ook keramische tegels met visgraatmotief. De afmetingen hiervan gelijken zoals het visgraatmotief, met name 7 x 25.

Terwijl de plaatsing van een houten vloer in visgraatpatroon een uitdaging kan zijn, is de plaatsing van tegels altijd even gemakkelijk.